Kartoffelsalat

Kartoflen er en af de fødevarer, der i det ene øjeblik er en vidundergrøntsag og i næste øjeblik et no-go, hvis man vil leve sundt. Set i et bæredygtigt perspektiv er kartoflen en sand vinder, da den har et lavt klimaaftryk, kan dyrkes lokalt og opbevares til vintermånederne. Vælger du en økologisk kartoffel, sparer du i øvrigt landbrugsjorden for en cocktail af miljøbelastende svampemidler, da et godt sædskifte er centralt i den økologiske produktion. Dette betyder, at den enkelte kartoffelmark får 3-4 kartoffelfrie år, da landmanden roterer forskellige afgrøder mellem sine marker. På den måde reduceres risikoen for smitte fra jordboende sygdomme.

Lav denne salat med danske økologiske kartofler, og du har en af de mest bæredygtige salater man kan tilberede. Lav den med nye danske kartofler og nyd den friske forårskartoffelsalat.

4-5 personer som tilbehør

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 1 lille rødløg
  • 1 bundt forårsløg
  • 3 spsk olivenolie
  • 3 spsk hvidvins-estragoneddike
  • 2 tsk dijonsennep
  • 3 fed presset hvidløg
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Skræl kartoflerne og kog dem i ca. 20 minutter i saltet vand. De skal glide af en urtekniv, når du stikker i kartoflen. Lad kartoflerne køle af efter kogning.
  2. Snit løget meget fint og skær forårsløg i små ringe.
  3. Bland olivenolie, eddike, dijonsennep, hvidløg, salt og peber til en dressing.
  4. Skær de kolde kartofler i små skiver og bland med løg og forårsløg.
  5. Hæld dressingen over og vend rundt. Smag til med salt og peber.

Nørdviden: Kartofler indeholder meget stivelse. Når man koger dem, vil stivelsen ændre struktur og optage vand, hvilket gør dem møre.

1 kommentar til “Kartoffelsalat”

  1. Pingback: Broccoli-deller – Julie Juanita Larsen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *