Bøger

Grafik: Maria Madsen

Bæredygtig kost

Vi bliver flere og flere mennesker på jorden, hvilket betyder, at vi skal producere flere og flere fødevarer uden at drive rovdrift på naturen og dens ressourcer. De fleste danskere har nok hørt om begrebet bæredygtighed og ved også, at det belaster miljøet mere at spise kød frem for grøntsager. Alligevel vil de fleste nok blive overraskede over, hvor stor en forskel, det rent faktisk gør at bytte oksebøffen ud med en vegetardelle indimellem. 

Rent miljømæssigt ville det være godt, hvis vi alle levede vegansk. Når det er sagt, er det nok ikke realistisk, at hele verden eller bare hele Danmark bytter kødet ud med soja og lever 100% vegansk, men det er heller ikke det, det handler om. Det behøver ikke at være enten-eller, men -både-og. Man behøver ikke være fuldtidsveganer for at gøre en forskel. På moderne dansk kaldes det at være flexitar (en person, der har truffet et valg om at inkludere udvalgte animalske råvarer i den ellers overvejende grønne livsstil).

I en gennemsnitsdanskers CO2-regnskab fylder fødevarer 20-25%, så klimavenlig mad på menuen er et must i den grønne omstilling. Derudover er det et område, hvor den enkelte person eller familie relativt let kan gøre en forskel. 

Men hvor skal man som forbruger starte, hvis man gerne vil spise en mere miljøvenlig kost? At købe ind kan jo virke som en jungle af forbrugsmærker, råd om økologi, eller at man skal spise efter sæson. 

Denne bog er til dig, der gerne vil leve mere bæredygtigt, men har brug for at lære, hvordan du træffer bedre valg i supermarkedet, og når du skal planlægge madlavningen. Bogen er også til dig, der ikke ved, hvor du skal starte og gerne vil have lidt hjælp til at finde rundt i informations- og mærkejunglen. Forfatteren gennemgår de overordnede grupper af fødevarer og giver en forklaring på, hvad der er godt at vælge og hvorfor. Både med henblik på bæredygtighed, dyrevelfærd og i forhold til at undgå unødige kemikalier i sine fødevarer. 

Derudover indeholder bogen også lækre opskrifter, der kan inspirere dig og dine nærmeste til en lækker bæredygtig kost. 

Plastik i havet - hvad kan du gøre?

En fagbog henvendt til børn, der gerne vil vide mere om plastikforurening i verdenshavene, og hvad man selv kan gøre for at reducere forureningen. Bogen viser i både tekst og billede, hvad plastik i verdenshavene betyder for dyrelivet og den mad, vi putter i munden. Bogen har en masse aktuel fakta og viser også, hvordan man selv i sin hverdag kan gøre meget for at reducere brug af plastik.

Foto: Julie Juanita Larsen