Rødbedetatar med peberrodscreme

Rødbeden har været dyrket i mere end 3000 år, og er karakteriseret ved at have en fast knold med kraftigt mørkerødt kød og er nært beslægtet med sukkerroe og bladbede. Rødbeden har fået lidt af en renæssance indenfor de sidste par år, da den kan bruges på rigtig mange måder. Flere fine restauranter bruger rødbeden som udgangspunkt for deres vegetariske ret, da den har en lækker sødme og kan tilberedes på mange måder.

Rødbeder er rige på kostfibre, vitaminer og mineraler, især jern. Så det er bare med at spise løs af de gode rødder. 

I Danmark dyrkes der rødbeder på over 300 hektar og selvom vi dyrker flest af den aflange rødlilla slags findes rødbeder både som runde, aflange og kegleformede – og både i røde og gule farver. Deres sæson strækker sig fra August til April.

Her bliver den bødbeden brugt i en lækker rødbedetatar som tager udgangspunkt i en opskrift fra Vanløse Blues, hvor jeg har lavet lidt småjusteringer og server den med en cremefraichebaseret peberrodscreme.  

Rødbedetatar med peberrodscreme

Opskrift -rødbedetatar med peberrodscreme

4 personer som forret eller 2 personer som hovedret

Ingredienser

  • 500 g rødbeder, hele med skræl
  • 250 g østershatte eller champignon 
  • 100 g valnødder
  • 2 spsk. gærflager (kan undlades) 
  • 2 spsk. frisk estragon
  • 2 spsk. soya
  • 1/2 tsk salt 
  • Lidt peber
  • ca 1 kg salt til bagning
  • Lidt olie til stegning 
  • Evt. lidt salat til pynt og tynde skriver ristet rugbrød til.

Peberrodscreme 

  • 2 dl cremefraiche 15 % 
  • 1 tsk flagesalt 
  • ca 1/2 tsk citronsaft 
  • lidt peber
  • ca 2 spsk fintrevet peberrod 

Fremgangsmåde:

  1. Tænd ovnen på 250 °C .
  2. Vask og tør rødbederne, placer dem i et ovnfastfad og dæk dem med salt.
  3. Sæt fadet i ovnen og bag dem i 1 time.
  4. Varm i mens en pande op til høj varme, tilsæt svampene og 1/2 tsk salt og steg dem i lidt olie til de er gyldne og sprøde. 
  5. Mens svampene steges, blandes peberrodscremen ved at rører alle indgredienserne sammen. Stil den på køl indtil servering.
  6. Lad rødbederne køle lidt ned, når de er bagt færdige.
  7. Bank hul på salten, tag rødbederne op og pil herefter skrællen af med en urtekniv.
  8. Skær dem i grove tern og kom dem i en minihakker eller foodprocessor og brug kun pulskanppen til at hakke det til en jævn konsistens – de skal stadig have noget struktur så hak dem ikke til fars.
  9. Kom den i en skål og hak derefter svampe, valnødder og gærflager i på samme måde. Kom det over i skålen til de hakkede rødbeder og rør det godt sammen. Tilsæt soya og smag til med peber. 
  10. Brug en ringform til at anrette rødbede tataren på 4 tallerkner, pynt fx med feldsalat, peberodscreme, valnødder og/eller estragon og server tataren med små skriver ristet rugbrød.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *