Blinis med lækkert fyld
Blinis er en klassisk forret nytårsaften og det er der en god grund til. Det smager jo helt fantastisk. Vi spiser det ofte som hovedret i weekenden når vi har tid til at gøre lidt mere ud af maden end i hverdagen. I rigtig mange opskrifter på blinis skal dejen laves på halvt hvedemel og halvt boghvedemel. Jeg må indrømme, at jeg som regel dropper boghvedemelet og nøjes med at bruge hvedemel, da det er noget jeg har herhjemme og jeg ikke synes det gør den store forskel om der er boghvedemel i eller ej. Da blinis overvejende består af mel er det ikke lige meget hvilken mel du bruger, og vælger du økologisk hvedemel undgår du rester af sprøjtegift og er med til at passe på vores grundvand. Mens der ikke er fundet rester af sprøjtegift i økologisk hvedemel – hverken fra Danmark eller udlandet, fandt DTU i 2017 rester af sprøjtegift i 17 % af dansk konventionelt hvedemel og alle prøver af konventionelt hvedemel fra udlandet. Så ønsker du ikke rester af sprøjtegift i din mad, så er økologi vejen frem.
Blinis kan toppens med en masse forskelligt. Her har jeg lavet tre varianter; Sprødstegt serano med syltet rødløg, laks med urtedressing og cremet enokisvampe. Får du ikke brugt alle dine blinis (jeg tvivler) kan de snildt fryses. Du kan derfor også lave dem inden de skal bruges og fryse dem ned. Når de er tøet kan du spise dem kolde eller lige varme dem i ovnen i 5 min så de bliver lækre og sprøde i kanten igen.
Opskrift - blinis
4 personer som forret / 2 personer som hovedret
Ingredienser
- 2 dl mælk, stuetempereret
- 25 g gær
- 150 g hvedemel
- 1 æg
- 1/2 tsk salt
Til topping:
- 4 skriver serano
- syltet rødløg
- barbecuesovs
- mayonaise
- cremefraiche
- laks – koldrøget, fillet royal eller varmrøget.
- krydderurter fx dild, persille og purløg
- 100 g enokivampe
- 1/2 dl hvidvin
- 1 dl madlavningsfløde
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom mælk i en skål og rør gær ud i mælken.
- Del ægget i blomme og hvide. Sæt æggehviden til side til senere.
- Pisk derefter mel, salt og æggeblomme i dejen og lad den hæve med et rent viskestykke over på køkkenbordet i 1 time.
- Pisk æggehviden stiv og vend den forsigtigt i dejen.
- Kom lidt fedtstof på en pande og kom små klatter dej på med en spiseske. Steg blinis gyldne på begge sider.
- Anret de lune blinis med din valgte topping.
Sprødstegt serano med syltet rødløg
- Steg seranoen sprød på en pande.
- Rør 2 tsk mayonaise, 1 tsk cremefraiche og 2 tsk barbecuesovs sammen.
- Anret blinis med dressing, stegt serano og lidt syltet rødløg på toppen.
Laks med cremefraiche rørt med urter
- Rør 1/2 dl cremefraiche, 1 tsk mayonaise, og hakket krydderurter sammen til en dressing.
- Anret blinis med dressing, laks og lidt dild eller frisk asparges på toppen.
Cremet enorkisvampe med hvidvin
- Skyld svampene og tør dem. Skær bunden af og riv dem lidt fra hinanden.
- Varm panden op du stegte serano på og kom lidt ekstra fedtstof på.
- Kom svampene på og drys med salt og peber. Steg et par min.
- Tilsæt vin og steg til det er dampet af.
- Tilsæt fløde og steg indtil det ser cremet og lækkert ud.
- Kom en tsk på hver blinis og top evt. med lidt frisk purløg
Tip: Skyl alle krydderurterne og kom dem i en lille glas, der ikke er for bredt. Klip urterne til de er finthakket. Det er meget nemmere end at hakke dem med en kniv.
Pingback: Oliventapenade - Julie Juanita Larsen