Jordbærtærte - smagen af sommer
Hvis du ligesom mig forbinder jordbærtærte med smagen af sommer, havehygge og ferietid, så vil du elske denne opskrift. Jeg laver altid jordbærtærten fra bunden, da det smager langt bedre end de typiske jordbærkager fra bageren og jeg kan vælge økologiske råvarer.
I 2020 fandt fødevarestyrelsen sprøjtegift i 96 % af de udenlandske konventionelle jordbær og 94 % af de danske konventionelle jordbær. Det vil altså sige at det ikke betyder meget om du køber danske eller udenlandske jordbær i forhold til om der kan spores sprøjtegift i bærrene, selvom dansk frugt som regel har et bedre ry. De økologiske jordbær blev der ikke fundet nogen spor af sprøjtegift.
Opskrift - Jordbærkage
Antal: En stor kage eller fire små.
Ingredienser
Mørdej
- 180 g mel
- 120 g smør
- 60 g sukker
- 1 æg
Marzarinmasse
- 120 g smør
- 80 g sukker
- 200 g marcipan
- 1 æg
Kagecreme
- 2 æggeblommer
- 50 g sukker
- 1 knsp salt
- 30 g maizena
- 1 stang vanilje
- 2 dl sødmælk
- 1-2 dl piskefløde
Andet
- Jordbær 🙂
Fremgangsmåde
Tærtebunden:
- Start med at blande alle ingredienser til mørdejen, ved at smuldre smøren i melet og sukker. Tilsæt æg og saml dejen med hænderne. Lad den stå i køleskab i en times tid.
- Så skal mazarinmassen laves: Start med at rive marcipanen groft på et rivejern.
- Smør og sukker kommes i en skål og piskes sammen. Marcipanen tilsættes og til sidst tilsættes ægget.
- Når der er gået en times tid, tages mørdejen ud og kommes i en smurt stor form (diameter 22 cm) eller fire små smurte forme (diameter 11 cm). Dejen skal dække bunden og gå op i siden så der dannes en “skål” til mazarinmassen, der tilsættes til sidst.
- Hvis du laver en stor kage skal den bages på almindelig ovn i 25 min ved 200 grader. Hvis du laver fire små, skæres der 5 min af bagetiden. Når kagen er færdigbagt, vil den virke lidt flydende lige når du tager den ud af ovnen – det skal den være. Den sætter sig når den bliver kold.
- Lad bunden køle helt af inden kagecremen kommes på. Du kan med fordel lave bunden dagen før du vil servere kagen.
Kagecreme
- Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Skil vaniljekornene fra hinanden, ved at blande dem med lidt sukker.
- Pisk æg, sukker med vanilje, resten af sukkeret, salt og maizena sammen til en luftig masse.
- Varm sødmælk op i en gryde – kom den brugte vaniljestang i så du får det sidste smag ud af den.
- Lad mælken køle lidt inden den hældes langsomt i æggeblandingen under omrøring
- Kom det hele tilbage i gryden og pisk hele tiden mens det varmes op til kogepunktet. Lad det koge et minuts tid til det tykner.
- Tag det af varmen og stil det i køleskabet til det er koldt.
- Pisk fløden til skum og bland flødeskummen med cremen efter smag.
- Saml kagen ved at fordele vaniljecremen på mazarinbunden og top med jordbær.