Creme brulee
Creme brulee er fransk, og betyder “brændt creme”. Creme brulee er en lækker vaniljecreme med fløde, mælk, vanilje og sukker, der så bliver karamelliseret inden servering.
Herhjemme er det overvejende min mand, der er laver desserter, så opskriftens er hans version af den klassiske dessert, der typisk kommer på bordet når vi har venner til middag og der gerne må være kræset lidt mere om maden.

Opskrift - creme brulee
Antal: 6 personer
Ingredienser
- 1 vaniljestang
- 1 tsk vaniljesukker
- 5 spsk sukker
- 4 dl piskefløde
- 1 dl sødmælk
- 6 æggeblomme
- 1/2 tsk salt
Fremgangsmåde
- Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud med en kniv.
- Hæld fløden og sødmælken i en gryde sammen med den tomme vaniljestang – så får man udnyttet de sidste vaniljekorn i stangen.
- Sæt fløden og mælken til at varme op – den skal varmes op til nær kogepunktet og tages derefter af og skal køle ned et par minutter.
- Mens fløde/mælkebandingen varmer op, piskes æggeblommer, sukker og vaniljesukker til æggesnaps indtil sukkeret er helt opløst – det er bedst, hvis der ikke er uopløste sukkerkrystaller.
- Herefter hælder du den varme fløde i æggesnapsen under omrøring. Når det er rørt sammen, hældes blandingen tilbage i gryden og varmes langsomt op under konstant omrøring indtil den har fået en god tyk konsistens. OBS! Den må ikke koge, da den kan finde på at skille, men den må gerne nærme sig kogepunktet.
- Herefter tages vaniljecremen af varmen og fordeles i de seks ramakinere (jeg bruger nogen med en diameter på ca. 10 cm). De bages i en forvarmet ovn ved 140 grader varmluft i ca. 30 minutter. De skal være bløde og let “blævrende” i midten – de må endelig ikke få for meget, da de så kan risikere at blive tørre.
- Lad dem køle af ved stuetemperatur og sæt dem herefter på køl i et par timer. Man kan med fordel lave dem, dagen før de skal bruges og lade dem stå på køl natten over – så er de lige klar til at snuppe ud og karamellisere, inden gæsterne kommer… Eller du bare skal forkæle dig selv.
- I god tid inden servering drysses de med et tyndt lag sukker, som brændes forsigtigt med en gasbrænder indtil sukkeret karameliserer. Efter karameliseringen stilles de igen på køl og serveres, når de er blevet kolde igen.