Hvilken vin skal jeg vælge?

I 2017 blev der i 54 procent af hvidvin og 47 procent af rødvin fundet rester af sprøjtegift. Det svarer cirka til hver anden flaske. I hvidvin er der i alt fundet fire forskellige sprøjtegifte, mens der i de røde vine er fundet ti. Mange danskere er blevet bevidste om, at der kan være rester af sprøjtegift i frugt og grønt, men der er stadig rigtig mange, der ikke tænker over sprøjtegifte i vin, selvom de fleste jo godt ved at vin er lavet af vindruer.

Der er ikke fundet sprøjtegift i økologiske vine – hverken rød eller hvid, men når du står i supermarkedet og skal finde en god flaske vin, er der langt flere muligheder end konventionel vin og økologisk vin. Du kan både få; almindelig vin, økologisk vin, biodynamisk vin, naturvin og sågar vegansk vin! Men hvad betyder alle de mærker egentlig? Læs med her, så du er rustet til at vælge en vin, der tager hensyn til miljøet, næste gang der skal en flaske i kurven.  

Rødvin

Hvad er forskellen?

Konventionel vin er som ”almindelig” vin uden nogen særlige mærker eller certifikater.  I konventionelle vine kan insekter, ukrudt og svampeangreb bekæmpes med pesticider og der må bruges kunstgødning. I selve vinfremstillingen er det også tilladt at bruge langt flere hjælpestoffer – helt op til 60 forskellige. Maksimalt svovlniveau i den aftappede vin afhængigt af vintype er for konventionel vin: 150-400 mg SO2/l.

Økologisk vin er fremstillet af økologisk dyrkede druer. Vin må kun kaldes økologisk, når den er certificeret. Økologisk vin har en mere miljøvenlig dyrkningsform end konventionel vin, da man eksempelvis dyrker uden kemi, dvs. uden kunstgødning og kemiske sprøjtegifte. I stedet bruger økologiske vinhuse naturlig gødning, anvender biologisk bekæmpelse i form af fx nyttedyr. Derudover er der også krav om at begrænse tilsætningen af sulfitter, som konserverer vinen og forhindre, at den bliver iltet og ødelagt af gær og bakterier. Inden for de seneste år er flere og flere vinhuse i Europa begyndt at omlægge til økologisk og biodynamisk drift, da efterspørgslen på vine, der har et større fokus på bæredygtige dyrkningsformer, er skånsomme overfor miljøet og sætter fokus på biodiversiteten i vinmarken, stiger. Maksimalt svovlniveau i den aftappede vin, afhængigt af vintype, er for økologisk vin: 100-370 mg SO2/l.

Biodynamisk vin er vin fremstillet af biodynamisk dyrkede druer, som skal leve op til en række krav, som er lidt skrappere end i økologisk vinbrug. Vin må kun kaldes biodynamisk, når den er certificeret, og da kravene er skrappere end i den økologiske produktion ser du også typisk, at en vin har begge mærker.  Biodynamisk landbrug er en særlig landbrugspraksis, som arbejder med naturens kredsløb og tilstræber at være i tættere samklang med naturen og mere umanipuleret i forhold til det oprindelige druemateriale end økologisk vin. Det involverer kompostering, anvendelse af bestemte urtepræparater, samt markarbejde i overensstemmelse med månens bevægelser m.v. Biodynamiske vine skal desuden fremstilles med endnu lavere sulfitmængder, end de økologiske. Maksimalt svovlniveau i den aftappede vin, afhængigt af vintype, er for biodynamiske vine: 100-360 mg SO2/l.

Naturvin har ingen certificering eller noget centralt vedtaget regelsæt. Naturvin er derfor en lidt løs betegnelse for vine, hvor man blander sig mindst muligt i fremstillingsfasen og anvender så få tilsætningsstoffer og forarbejdningsmidler som muligt og i stedet lader naturen gå sin gang. I den forstand er naturvin den mest naturlige form for vin, der findes. Naturvine er ikke nødvendigvis økologiske eller biodynamiske, men mange af dem er det. Da der ikke bruges tilsætningsstoffer (eller bruges meget få) betyder det, at naturvin har en noget kortere holdbarhed end andre former for vin.

Vegansk vin har under fremstillingen ikke, på nogen måde, været i kontakt med noget, der kommer fra dyreriget. De fleste forbinder nok ikke vin med noget fra dyr, men for at vinen skal se indbydende ud, klarer mange vinproducenter deres vin, så den bliver blank og klar. Det kan gøres med æggehvider eller gelatine, men betyder så, at vinen ikke længere er vegansk. I den veganske produktion, må man i stedet omstikke vinen til et rent kar og forsøge at frafiltrere bundfaldet fra vinen eller anvende nogle ikke-animalske midler som fx kul til at klare vinen med.

Held og lykke med vinjagten 😉 

Venlig hilsen 

underskrift

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *