Foredrag
Jeg holder foredrag, fordi jeg slet ikke kan lade vær! Der er så meget viden at dele og så mange historier at fortælle!
Kontakt mig på juliejuanitalarsen@gmail.com hvis du vil vide mere eller booke et af mine foredrag.
Foredrag 1: Plastik i havet - hvad er status og hvad kan vi gøre?
De fleste danskere har nok hørt om de der store plastikøer, der ligger og flyder rundt midt ude på de store oceaner, men er det nu også korrekt ligefrem at snakke om hele øer af plastik?
Vi lever i en verden hvor plastik er blevet en helt naturlig del af vores hverdag. Vi elsker plastik – faktisk elsker vi det så meget, at vores forbrug er eksploderet, siden vi begyndte at producere det. I 2014 nåede den globale produktion op på 311 mio. ton. Der er desværre også meget plastik, der ender i naturen og ikke mindst i havet. Det anslås at vi globalt udleder ca. 8 mio. tons plastik til havet hvert år.
I dette foredrag kigger vi næremere på hele plastikproblematikken, både hvad plastik egentlig er for et materiale, hvad status er på plastik i havet, hvilke konsekvenser det kan have for mennesker og miljø, når det ender i havet, men også på hvilke løsninger der dukker op rundt omkring i verden og ikke mindst hvordan du som forbruger, selv kan være med til at gøre en forskel for at reducere plastikforureningen.
Foredraget er derfor til dig, der ønsker viden på området og konkrete løsningsideer, du kan tage med dig hjem.
Foredrag 2: Bæredygtig kost – inspiration til en bæredygtig kost
Vi bliver flere og flere mennesker på jorden hvilket betyder, at vi skal producere stadigt flere fødevarer, men hvordan gør vi det uden at drive rovdrift på naturen og dens ressourcer? De fleste danskere har nok hørt begrebet bæredygtighed og ved også, at det belaster miljøet mere, at spise kød fremfor grønsager. Alligevel vil de fleste nok blive overraskede over, hvor stor en forskel det rent faktisk gør at bytte oksebøffen ud med en vegetardelle indimellem. Det ser vi nærmere på i dette foredrag.
Rent miljømæssigt ville det være godt, hvis vi alle levede vegansk. Når det så er sagt, er det nok ikke realistisk, at hele verden eller bare hele Danmark bytter kødet ud med soya og lever 100 % vegansk og det er heller ikke det, det handler om. Det behøver ikke at være enten-eller, men både-og. Man kan godt være med til at gøre en forskel for vores miljø uden at være veganer. Det handler om at rykke sig og blive mere grøn. På en gennemsnitsdanskers CO2-regnskab, fylder fødevarer 20 til 25 procent, så klimavenlig mad på menuen er et must i den grønne omstilling. Derudover er det et område, hvor den enkelte person eller familie relativt let kan gøre en forskel.
Men hvor skal man som forbruger starte, hvis man gerne vil spise en mere miljøvenlig kost? At handle ind kan jo virke som en jungle af forbrugsmærke, råd om økologi eller at man skal spise efter sæson.
I dette foredrag guider jeg publikum igennem de overordnede grupper af fødevarer og giver fx en forklaring på, hvorfor det er bedre at spise økologisk laks fremfor traditionel opdrættet norsk laks eller hvorfor vi skal tænke over pesticidrester i vores fødevarer.
Foredrag 3: Hajer - verdens farligste dræber?
Frygten for hajer kender de fleste, men hvor meget har vi at frygte?
Kun halvdelen af verdens ca. 450 hajarter bliver længere end en meter lange. Alligevel frygter mange turister hajerne når de kaster sig i bølgerne på tropiske strande. I dette foredrag afliver vi myten om hajer som en faretruende dræber og ser på dem som de fascinerende dyr, de er. Fra harmløse bundfisk til strømlinet toprovdyr.
Vi ser nærmere på historie om hajerne, deres tilpasninger til livet i havet og deres levevis og rolle som havets herskere. Vi ser også nærmere på de trusler der i dag er mod hajerne, hvor flere og flere hajarter er truet.
Sidst men ikke mindst er foredraget krydret med historier og billeder fra Julie’s egen erfaring med hajer – både med at dykke med de fascinerende dyr og hendes specialeforskning i deres fysiologi.
Foredrag 4: På tværs af Sverige i sejlbåd
I dette foredrag kommer du med ombord på Moana – en 29 fods sejlbåd af mærket Maxi 87, på tværs af Sverige via Götakanalen.
I foredraget fortæller min mand og jeg om turen, som var vores første længere tur. Vi blev begge overrasket over, at man ikke behøver at sejle længere end til Sverige for at opleve en utrolig smuk og helt anderledes natur. Undervejs blev der prøvet en masse nye ting af for første gang – en af de store naturoplevelser var fx at lægge til ved et fyrretræ i den svenske Skærgård.
Efter Skærgården gik turen tværs over Sverige via Götakanalen og Trollhättankanalens 66 sluser, 50 broer og 2 aquadukter. Turen på kanalerne er en ret speciel oplevelse, da du sejler omgivet af marker, kan ligge til ved en lille gårdbutik, kommer på skovtur med din båd og to steder sejler over motorvejen i en aquadukt.
Foredraget er fyldt med billeder og film fra sluserne og turen. Undervejs i foredraget kommer vi ind på, hvordan man sluser, store oplevelser undervejs, hvor lang tid man skal bruge og udfordringer som pludselige stormvarsler, da vi skulle sejle fra Göteborg.